Baca Juga : Resepi Murtabak Maggi Mudah, Cepat & Sedap
Lepas ini, anda boleh masak sendiri dan tak perlu pergi kedai mamak. Kalau pergi bersahabat kedai mamak, maggi goreng mamak 4 ringgit 5 ringgit memang tak lari. Silap-silap lebih daripada tu. Lebih baik masak sendiri puas hati.
Cara-cara menyediakannya pun cukup simple, guna saja materi-materi yang sedia ada di rumah. Bila rasa lapar, boleh masak maggi goreng mamak ni. Yang paling penting ia gampang, cepat & sedap. Jom tengok cara-caranya:
Antara materi-materi yang diperlukan:
- Maggi - yang sudah siap direndam dengan air panas
- 1 biji telur
- Seulas bawang putih - diiris halus
- Setengah biji bawang besar - diiris halus
- Tauhu - telah digoreng dan diiris lapan
- Sawi
- (Kalau nak letak isi ayam, daging, udang, sosej dan sebagainya pun boleh)
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak telah panas, masukkan materi-materi yang sudah siap di potong halus-halus tadi mirip bawang besar dan bawang putih. Kemudian tumis hingga bacin.
2. Setelah amis, masukkan maggi. Kemudian masukkan sedikit sos cili, sos tomato dan masukkan juga sedikit sos tiram selaku penambah perasa. Kemudian gaul sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan suku ataupun separuh perencah maggi kari. Separuh lagi boleh simpan untuk resepi yang seterusnya. Dah siap masukkan perencah maggi, kemudian kacau lagi.
4. Kemudian masukkan sawi yang siap diiris. Lepas itu, masukkan juga tauhu yang siap digoreng dan diiris tadi. Kemudian kacau lagi.
5. Jangan lupa masukkan sedikit gula dan garam sebagai penambah perasa. Kemudian berantakan sekata.
6. Akhir sekali, pecahkan sebiji telur kemudian gaulkan sekali dengan maggi. Barulah maggi goreng mamak.
Akhirnya, siap telah maggi goreng mamak. Dah boleh angkat dan dihidangkan. Taburkan hirisan cili merah dan bawang goreng sebelum menjamu selera. Kalau nak sedap lagi, boleh makan bareng telur goreng.
Sumber https://sembangkejayaan.blogspot.com