Jadi sempena cuti-cuti ni, penulis nak share satu resepi mudah yang boleh anda cuba di rumah iaitu murtabak maggi. Sesuai disajikan sebagai minum petang bersama keluarga. Mudah saja nak sediakan murtabak maggi ni, just guna bahan-materi yang dah ada dekat rumah ja. Yang tentu saja ianya mudah, cepat dan sedap.
Antara bahan-bahan yang diperlukan:
- Sebungkus mee segera - Patah-patahkan maggi
- Dua biji telur ayam
- Setengah biji bawang besar yang dicincang halus
- Cili yang dicincang halus
Cara-cara menyediakannya:
1. Mula-mula rendamkan maggi ataupun mee secepatnya dengan air panas. Biarkan maggi dalam 1-2 minit semoga maggi tu lembut. Kalau nak rebus pun boleh.
2. Pecahkan 2 biji telur dan pukul sama mirip nak buat telur dadar.
3. Kemudian masukkan bawang, cili yang telah diiris. (Kalau ada isi udang, ayam, daging, sosej boleh letak sekali)
4. Jangan lupa letakkan sedikit gula dan garam. Kalau nak sedap lagi, boleh letak sedikit perencah maggi ke dalamnya..Kemudian semrawut sehingga sekata.
5. Masukkan maggi ke dalam bahan-materi yang sudah dicampurkan dengan telur tadi. Kemudian semrawut lagi sehingga sebati (Kalau nak ada rasa pedas-pedas sikit, boleh letak sedikit lada hitam)
6. Masa untuk goreng. Panaskan kuali dan letak sedikit minyak. Jangan letak minyak banyak-banyak membazir.
7. Kemudian masukkan adunan maggi tadi dan ratakan supaya beliau nampak bagus. Cukup masak dengan api yang perlahan saja. Kemudian balikkan kedua-dua belah agar tiada bahagian yang tak masak.
Okay done! Dah siap murtabak maggi. Dah boleh angkat dan sajikan dengan sos cili ataupun cheese. Praktis ja kan resepi ni. Guna materi mana ada ja. Jimat dan tak membazir. Selamat mencuba :)
Sumber https://sembangkejayaan.blogspot.com