
Bahan-materi:
Ayam
Ubi kentang
Tomato
Daun kari
Daun pandan
Bawang merah
Kulit kayu anggun
Bunga lawang
Buah pelaga
1 sudu bawang putih dan halia yang ditumbuk lumat
2 sudu serbuk cili
2 sudu serbuk jintan elok
1 sudu serbuk kunyit
2 sudu serbuk ketumbar
3 sudu serbuk kari ayam
Santan segar
Garam
Cara-cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis 3 sekawan iaitu kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga bersama bawang merah, daun kari dan daun pandan sehingga naik wangi.
2. Kemudian masukkan 1 sudu bawang putih dan halia yang ditumbuk lumat lalu kacau sehingga naik wangi lagi.
3. Lepas itu, masukkan pula ayam. Gaulkan sehingga sebati dengan materi tumis. Masak sehingga ayam kecut.
4. Kemudian masukkan ubi kentang dan tomato. Kacaukan sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan semua rempah iaitu serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk kunyit, dan serbuk kari. Kacau sehingga sebati dan pecah minyak.
6. Masukkan air seperlunya. Perasakan dengan sedikit garam lepas itu semrawut sehingga sebati dan biarkan ia mendidih.
7. Akhir sekali masukkan santan dan masak sehingga ayam masak dan ubi kentang empuk. Dah siap! Taburkan sedikit daun ketumbar selaku hiasan.
Kalau ikutkan resepi sebenar menggunakan ayam pencen. Tapi nak guna ayam biasa pun boleh. Selamat mencuba :)
Sumber resepi: Sugu Pavithra
Resepi lain:
Sumber https://sembangkejayaan.blogspot.com